Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Taj Mahal...ένα μαρμάρινο δάκρυ αγάπης!



Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) βρίσκεται κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα. Κατασκευάστηκε από τον μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α', τον 17ο αιώνα, στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ (εξ ου και Ταζ Μαχάλ). Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το όγδοο θαύμα του κόσμου! Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μνημεία και η ιστορία του είναι μία από τις πιο ρομαντικές. 






Ο Shah Jahan πήρε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας Mughal το 1628.
Ήταν γενναίος πολεμιστής και τον φοβόντουσαν όλοι οι βασιλιάδες στις γειτονικές χώρες.
 Όμως, το πάθος της ζωής του δεν ήταν η δόξα και η φήμη, αλλά η βασίλισσα Mumtaz Mahal...



 Παντρεύτηκε την Αριουμάντ Μπάνο Μπέγκουμ το 1612. Τη λάτρευε, γι' αυτό και την αποκαλούσε Μουμτάζ Μαχάλ (Κορόνα του Παλατιού). Η βασίλισσα τον ακολουθούσε παντού, ακόμα και στις στρατιωτικές εκστρατείες.
Υπάρχουν ποιήματα από αυτήν την εποχή που περιγράφουν την ομορφιά της Mumtaz Mahal με λόγια όπως: «Ήταν τόσο ωραία, ώστε η σελήνη έκρυβε το πρόσωπό της από την ντροπή της».





Στις 17 Ιουνίου του 1631, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στο Μπουρχανπούρ της Κεντρικής Ινδίας, η Μουμτάζ Μαχάλ πέθανε, λίγα λεπτά αφότου έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί τους.
Η τελευταία επιθυμία που εξέφρασε στο σύζυγό της ήταν να φτιάξει ένα μνημείο προς τιμήν της, τόσο λαμπρό που όμοιό του ο κόσμος δεν θα 'χε ξαναδεί. Και ο αυτοκράτορας κράτησε την υπόσχεσή του...



 Οι εργασίες κατασκευής του Ταζ Μαχάλ ξεκίνησαν το 1632.

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649.Αλλά για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.

Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580 επί 350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου.
Επισκεφθείτε το Ταζ Μαχάλ κατά την ανατολή του ήλιου ή αργά το απόγευμα, όταν οι αντανακλάσεις των εξωτερικών τοίχων στα νερά του ποταμού Yamuna αποκτούν μια γλυκιά  ροζέ απόχρωση που του δίνουν μια εικόνα εξαΰλωσης, όταν το φως του δειλινού πέφτει επάνω του.
Ο κήπος του, έχει διαστάσεις 320 επί 300 μέτρα. Εκεί δεσπόζουν μεγάλα παρτέρια, δέντρα που σχηματίζουν μεγάλους διαδρόμους, σιντριβάνια, αλλά και πισίνες που στα νερά τους καθρεπτίζεται το μαγευτικό Ταζ Μαχάλ.
Χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα με δύο κύριους διαδρόμους. Συμβολίζουν τα τέσσερα ποτάμια του Παράδεισου (Jannah). Καθένα από τα τέσσερα τμήματα χωρίζεται σε τέσσερα μικρότερα κι έτσι δημιουργούνται συνολικά 16 τμήματα. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να κατασκευαστεί το παλάτι ταξίδεψαν υλικά από διάφορες χώρες, όπως η Κίνα, το Θιβέτ, το Αφγανιστάν και η Σρι Λάνκα. Ένας θρύλος λέει ότι μετά την αποπεράτωση της ανέγερσης του Ταζ Μαχάλ οι μάστοροι τυφλώνονταν ή σκοτώνονταν για να μην μπορέσουν να δημιουργήσουν ποτέ και πουθενά παρόμοια ομορφιά.  

Το μνημείο ονομάζεται και «White Pearl».
Το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση
με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το Τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη.
Το ίδιο το μαυσωλείο έχει τετράγωνη βάση, στρογγυλεμένη στις γωνιές. Κάθε πλευρά έχει μήκος 56.6 μέτρων, με μεγάλη κεντρική αψίδα στη μέση και μικρότερες αψίδες στις δύο πλευρές της. Η πρόσοψη του μαυσωλείου είναι καλυμμένη με γλυπτά και λιθοκόλληση με έγχρωμα πετράδια.
Επάνω στους λευκούς μαρμάρινους τοίχους έχουν γραφτεί επιγραφές με μουσουλμανικές προσευχές και φυσικά την ερωτική ιστορία του Ινδού ηγεμόνα.
Αν και η ιστορία περιλαμβάνει, όπως φαίνεται, αρκετά μίση και πάθη, το Ταζ Μαχάλ παραμένει σύμβολο της αγάπης. Μόλις περάσετε κάποια από τις τρεις πύλες του, θα καταλάβετε γιατί.


Λεπτομέρεια διακόσμησης σε κάποιο τρούλο εσωτερικά ....
Είναι μια αιώνια διαθήκη με καλλιτεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα της πλούσιας αυτοκρατορίας του βασιλιά προς την σύγχρονη εποχή.
Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 33 μέτρων. 
Το εσωτερικό του μαυσωλείου αποτελείται από μια κεντρική αίθουσα με τέλεια ακουστική και τέσσερις οκτάγωνες αίθουσες. Κάτω από την αίθουσα βρίσκεται μια κρύπτη (μακμπάρα), στην οποία είναι τοποθετημένοι οι σαρκοφάγοι της Μουμτάζ Μαχάλ και του Σαζ Τζαχάν. Στην κεντρική αίθουσα βρίσκονται τα αντίγραφα των τάφων, επειδή ήταν σύνηθες να κάνουν έναν ιδιωτικό και έναν δημόσιο τάφο. Οι τάφοι στην αίθουσα, είναι διακοσμημένοι με ημιπολύτιμους λίθους. Πάνω στον τάφο της Mumtaz Mahal  είναι γραμμένο το όνομα του Θεού σε ... 99 γλώσσες!
άποψη από το μαρμάρινο παραβάν που περιστοιχίζει τα κενοτάφια 

Στην αρχή ήταν περιστοιχισμένοι από ασημένιο παραπέτασμα, όμως ο Αοθρανγκζέμπ το αντικατέστησε με εξαίσιο παραβάν από μάρμαρο. Μερικά από τα λουλούδια που διακοσμούν το παραβάν περιέχουν πάνω από  εξήντα εξαρτήματα και δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως είναι ογκώδη (τρισδιάστατα). Πάνω από τους τάφους καίει μια λυχνία που η φωτιά της δεν πρεπεί να σβήσει ποτέ.



Εσωτερικό διάκοσμο με ανάγλυφα και αραβουργήματα...




Λεπτομέρεια διακόσμησης.












Άποψη από το εσωτερικό
το φως  μπαίνει από τις μεγάλες καμάρες
που περιστοιχίζουν το μαυσωλείο.
λεπτομέρεια διακόσμησης 



αποσπάσματα από το Κοράνι
για την ημέρα της κρίσης

Όσον αφορά στη εξωτερική διακόσμηση του Ταζ Μαχάλ, τα διακοσμητικά στοιχεία θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: καλλιγραφικά στοιχεία, αφηρημένες μορφές και διάφορα αναπτυσσόμενα σχέδια. 
Μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Έιντ αλ-Άντχα
μπροστά στο Ταζ Μαχάλ 















Δεν υπάρχουν ανθρωπόμορφα διακοσμητικά στοιχεία αφού η Ισλαμική παράδοση απαγορεύει κάτι τέτοιο. Αποσπάσματα από το Κοράνι χρησιμοποιούνται επίσης, κυρίως με κείμενα που αναφέρονται στην ώρα της κρίσης.

Ομίχλη στο Ταζ Μαχάλ ....

Ο αυτοκράτορας περιέγραψε το Ταζ Μαχάλ με αυτά τα λόγια:
"Θα έπρεπε η ενοχή να αναζητά άσυλο εδώ
σαν κάποιον που συγχωρήθηκε,
και ελευθερώνεται από την αμαρτία
Θα΄πρεπε ο αμαρτάνων να φτιάξει
το δικό του δρόμο σε αυτό το αρχοντικό
όλες οι παλιές αμαρτίες του θα ξεπλυθούν.
Η θέα αυτού του αρχοντικού
δημιουργεί αναστεναγμούς θλίψης
Ο ήλιος και το φεγγάρι δακρύζουν
Σ΄αυτόν τον κόσμο
οικοδομήθηκε αυτό το κτίσμα
για να φανερωθεί με αυτόν τον τρόπο
η δόξα του δημιουργού."

το σημείο απέναντι από το Ταζ Μαχάλ
όπου θα χτίζονταν το μαύρο μαυσωλείο.   
Ο Σαχ Γιαχάν σκόπευε να χτίσει άλλο ένα μνημείο από μαύρο μάρμαρο, στην αντίπερα όχθη του ποταμού, για να το αφιερώσει στον εαυτό.
Ο γιος του κατέλαβε την εξουσία και φυλάκισε τον πατέρα του, πριν ξεκινήσει καν το δικό του μαυσωλείο
Ο αυτοκράτορας πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο οχυρό της πόλης Άγκρα, κοιτώντας το Ταζ Μαχάλ και περιμένοντας τη στιγμή που θα ξανασυναντούσε την πολυαγαπημένη του σύζυγο. Μετά το θάνατό του, το 1666, ετάφη, όπως ο ίδιος ήθελε, δίπλα της, για να συνεχίσουν μαζί το αιώνιο ταξίδι στην αέναη αγάπη των ψυχών.



Το  Ταζ Μαχάλ  δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι συγκρότημα μνημείων.
Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο το ψήφισαν για να μπει στη λίστα των «7 Θαυμάτων του Κόσμου».







Από το 2004 επιτρέπεται η νυχτερινή επίσκεψη στο Ταζ Μαχάλ. Το μαυσωλείο είναι ανοιχτό πέντε νύχτες κάθε μήνα με εξαίρεση τις Παρασκευές και τον μήνα που είναι το Ραμαζάνι.





διακόσμηση από το εσωτερικό του κτιρίου 

Άποψη από το διπλανό τέμενος 

Το 1983 το εντυπωσιακό παλάτι - μαυσωλείο μπήκε στη λίστα με τα προστατευόμενα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.



Το Ταζ Μαχάλ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε 5 χρόνια, γιατί τα ξύλινα θεμέλιά του σαπίζουν, προειδοποιούν ιστορικοί, οικολόγοι και πολιτικοί, που κάνουν μια τεράστια εκστρατεία προκειμένου να εγείρουν παγκόσμιο ενδιαφέρον γι' αυτό που αποκαλούν «διαφαινόμενη κρίση». Τριακοσίων πενήντα οκτώ χρόνων το περίφημο μαυσωλείο της Ινδίας, που προσελκύει 4 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, απειλείται από τη μόλυνση του ποταμού Γιαμούνα, αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής σύλληψης του Ταζ Μαχάλ.
Το μεγαλειώδες μνημείο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και ολόκληρη η περιοχή που μπορεί να μετατραπεί σε άγονη, αν η στάθμη του νερού του ποταμού εξακολουθεί να μειώνεται, όπως συμβαίνει επί του παρόντος. Η ινδική κυβέρνηση έχει συστήσει ειδική επιτροπή για ν' ασχοληθεί με τη διατήρηση του Ταζ Μαχάλ. Τα έργα διατήρησης έχουν καθυστερήσει από το 2003 λόγω έλλειψης πόρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου