Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

"ο πήλινος στρατός" του αυτοκράτορα Qin Shi Huang

Ο στρατός από τερακότα στην Κίνα αποτελεί ένα από τα πιο εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο «Πήλινος Στρατός», ήρθε στο φως το 1974, τυχαία, από κάποιον αγρότη της περιοχής, 33 χιλιόμετρα έξω από τη Σιάν και μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ. Μια εβδομάδα χρειάζονταν για το ταξίδι ...Αυτή ήταν διάρκεια που υπολόγιζαν οι αξιωματούχοι του Πεκίνου για την αποστολή του αρχαιολόγου Γιουαν Ζονγκί. Ο νεαρός τότε αρχαιολόγος είχε αναλάβει το καθήκον να επιβεβαιώσει ότι είχε βρεθεί ένα άγαλμα από τερακότα από έναν αγρότη που έσκαβε ένα αρδευτικό κανάλι. 
Κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της ανακάλυψης... 

από τις πρώτες ανασκαφές το 1979 

  Ανακάλυψαν ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με έντεκα  διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών του πεζικού. 

Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού.




Επίσης βρέθηκε και ένας ακόμη άδειος, ίσως επειδή κάποια εξέγερση δεν επέτρεψε την αποπεράτωσή του.  
Και οι τέσσερις λάκκοι έχουν γύρω στα εφτά μέτρα βάθος και βρίσκονται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά του τάφου του αυτοκράτορα. Συνολικά οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.
Οι πήλινες φιγούρες δεν έχουν όλες το ίδιο ύψος. 
Άλλες είναι γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά  και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, φτάνουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά. 
Για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτών πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Τσιν Σι Χουάνγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο.
Κάθε άγαλμα έχει διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά και χρωματισμό και είναι τοποθετημένο ανάλογα με το βαθμό και το ρόλο του κάθε στρατιώτη.
Αν και έχουν ξεθωριάσει πολλά από τα μεταλλικά χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα,τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε αγάλματος είναι εμφανή μέχρι τις ουλές ,τις τρίχες ,τα χείλη και τα κοψίματα στα αυτιά .


ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ


Σύμφωνα με τον ιστορικό Sima Qian (145-90 π.Χ.), η κατασκευή του μαυσωλείου, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκαν 36 χρόνια 700.000 σκλάβοι,οι οποίοι,σύμφωνα με τον θρύλο,θάφτηκαν ζωντανοί μέσα στα τοιχώματα,ώστε να μη μπορούν να αποκαλύψουν το μυστικό των θησαυρών που ήταν κρυμμένοι κάτω από το έδαφος. 
Ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν 13 ετών.
Γεννήθηκε το 259 π.Χ. και πέθανε το 210 ή 207 π.Χ. Εμφανίζεται και με το όνομα Τσιν Σι Χουάνγκ Τι ή Τσιν Σι Χουάνγκ Ντι  που σημαίνει αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ.
Ξεκίνησε ως βασιλιάς μιας κινέζικης πολιτείας στην περίοδο των εφτά Μαχόμενων Πολιτειών της κινέζικης ιστορίας το 246 π.Χ. σε ηλικία 13 ετών. 
Το 221 π.Χ. έχοντας ενοποιήσει όλες τις αντιμαχόμενες κινέζικες πολιτείες σε μία χώρα, η οποία ονομάστηκε από το όνομά του Κίνα, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της.
 Κυβέρνησε μέχρι να πεθάνει το 207 με 210 π.χ. στην ηλικία των 50 ετών περίπου. Ήταν ο μοναδικός αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν, ενώ τον διαδέχθηκε η δυναστεία των Χαν. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του γιο του ουρανού, έναν τίτλο που διατήρησαν και οι επόμενοι αυτοκράτορες.
το σινικό τείχος 
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα οργανωμένο κινέζικο κράτος. 

Πολέμησε εναντίον των Ούνων και επί της βασιλείας του άρχισε το χτίσιμο του σινικού τείχους.
Ο στρατός των 8.000 πολεμιστών από τερακότα, είναι φτιαγμένος σε φυσικό μέγεθος και ετάφη σε λάκκους κοντά στο μαυσωλείο για να φρουρεί τον αυτοκράτορα μετά θάνατον.

ο τάφος μαυσωλείο, όπως φαίνεται από τον αέρα 



Ο όρος "τάφος" δεν αποδίδει σωστά το μνημείο .Το 2002 σχεδιάστηκε ένας κατά προσέγγιση χάρτης της υπόγειας πόλης που κατασκευάστηκε με μορφή δράκου.
Η πόλη καλύπτει σχεδόν 260 τερταγωνικά χιλιόμετρα στην πεδιάδα και πλαισιώνεται βόρεια  από τα όρη Λισάν και νότια από τον ποταμό Γουέι.







Προς το παρόν οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν μόνο τρεις τάφρους που περιέχουν τα σχεδόν 8000 αγάλματα.
Αν και έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 2000 ετών ,φαίνονται ολοζώντανοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα ήθελε ο αυτοκράτορας στη πόλη του , αντίγραφο της αυτοκρατορίας του, ώστε να υπάρχουν στη μεταθάνατο ζωή.
αναπαράσταση του ταφικού λόφου
και του μαυσωλείου 
                                                                                                                                      


Ο λόφος στον οποίο ενταφιάστηκε ο Τσιν Σι Χουάνγκ,περιβάλλονταν εξ'ολοκλήρου από μπρούτζο. Βρίσκεται κοντά σε ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του ανακτόρου του, το οποίο με τη σειρά του περιέχονταν σε ένα περιμετρικό τείχος μήκους 12 χιλιομέτρων .


οι σοροί παλλακίδων , υπηρετών κ.α.
που ενταφιάστηκαν ζωντανοί
μαζί με τον αυτοκράτορα  


 





Σε μια σειρά κτιρίων γύρω από τα προαύλια,οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αλληλουχία αιθουσών,όπου αποθηκεύονταν χρυσός,πολύτιμοι λίθοι,εξεζητημένα αντικείμενα ,τρόφιμα και πουλιά.

Επιπλέον,περιείχαν τις σορούς των παλλακίδων ,υπηρετών,μοναχών,και κηπουρών που ενταφιάστηκαν ζωντανοί μαζί με τον αυτοκράτορα για να του κάνουν πιό χαρούμενο το ταξίδι μετά θάνατον.


ο λόφος του τάφου 








Ο ίδιος ο τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ  παραμένει θαμμένος, αν και τα γραπτά του Siam Qian αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερους θησαυρούς.










































































H "υπόγεια αυτοκρατορία"περιείχε επίσης ένα πλανητάριο,όπου οι αστερισμοί αναπαριστούνταν με 










μαργαριτάρια.





Ρυάκια από υδράργυρο λειτουργούσαν με μηχανικό τρόπο και αναπαριστούσαν τα πιό σημαντικά ποτάμια της Κίνας.




αναπαράσταση του εσωτερικού του τάφου
  του αυτοκράτορα
που δεν έχει ανασκαφεί ακόμη


















Σύγχρονες δοκιμές στο ανάχωμα του τάφου έχουν αποκαλύψει ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, δίνοντας αξιοπιστία τουλάχιστον σε μερικά από τα ιστορικά λεγόμενα.

  


Επίσης Κινέζοι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τηλεσκοπική τεχνολογία για να εξερευνήσουν το ανάχωμα του τάφου. 
Η τεχνική πρόσφατα αποκάλυψε έναν υπόγειο θάλαμο με τέσσερις τοίχους σε μορφή σκάλας. 
Ένας αρχαιολόγος που εργάζεται στο χώρο είπε στον Κινεζικό τύπο ότι μπορεί να ήταν η αίθουσα που χτίστηκε για την ψυχή του αυτοκράτορα.
Πειραματικοί λάκκοι που σκάφτηκαν γύρω από τον τάφο έχουν αποκαλύψει χορευτές, μουσικούς, ακροβάτες που σφύζουν από ζωή και "πιάστηκαν" την στιγμή τις παράστασης, σε έντονη αντίθεση με τις στρατιωτικές στάσεις των διάσημων terra-cotta στρατιωτών.
Αλλά περαιτέρω ανασκαφές του τάφου, είναι σε αναμονή, τουλάχιστον για τώρα.

αξιωματικός με το άλογό του

Μπορούμε να πούμε πως ο Τσιν Σι Χουάνγκ έβγαλε την Κίνα από την αφάνεια. Αντιμετώπισε πολλούς εχθρούς και βρέθηκε να κυβερνά μια τεράστια περιοχή που κατοικούσαν πολλές διαφορετικές φυλές.
Για να προστατέψει την αυτοκρατορία,άρχισε την κατασκευή του γνωστού Σινικού τείχους.
Κατάργησε την φεουδαρχία ,οργάνωσε την περιφέρεια και την γεωργία .
Εισήγαγε ένα νομισματικό σύστημα με μορφή που παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 20ο αιώνα.
Δημιούργησε το σύστημα των ιδεογραμμάτων,ώστε να ισχύει μια σταθερή προφορική και γραπτή γλώσσα σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας.
ιππείς  αξιωματικοί

άρμα με τέσσερα άλογα
Για να κατασκευάσει όμως τον μυθικό τάφο του το έκανε με έξοδα του κράτους. Για το λόγο αυτό έβαλε δυσβάσταχτους φόρους.


Επιπλέον θεωρούσε τον εαυτό του θεό και ήθελε να διαγράψει από την μνήμη του λαού τον Κομφούκιο, τον οποίο θεωρούσε αντίζηλο.
Για το λόγο αυτό διέταξε να καούν όλα τα βιβλία της σχολής του Κομφούκιου με εξαίρεση τα βιβλία της μαντείας ,της ιατρικής,της φαρμακολογίας,της γεωργίας και της κηπουρικής.

Όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και σκληρότερος.
Τον είχε απορροφήσει ολοκληρωτικά η εμμονή του να βρει τη μαγική φόρμουλα της αιώνιας ζωής .
Πέθανε το 210 π.χ, καταβεβλημένος πνευματικά και σωματικά .
Μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία όπου είχε ακούσει ότι θα έβρισκε το ποτό της αθανασίας.

άποψη από τον πήλινο στρατό του αυτοκράτορα 
Η νεκρική πομπή ήταν εντυπωσιακή και διέσχισε μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας.
Όταν η σορός έφτασε στον τάφο, ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας ενταφιάστηκε μαζί με τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους που είχε διατάξει να θυσιαστούν μαζί του.
"Η υπόγεια αυτοκρατορία " καλύφθηκε στη συνέχεια εξ'ολοκλήρου με χώμα και έκτοτε καλλιεργούσαν από πάνω σιτάρι...
Το μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα των Τσιν ,
αποτελεί 

Μνημείο Παγκόσμιας 
Κληρονομιάς της UNESCO





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου