Σονάτα του Σεληνόφωτος
Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η Σονάτα για πιάνο αρ. 14 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.
Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι Σονάτα για πιάνο αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 27/2, και φέρει τον υπότιτλο Quasi una fantasia (Με τον τρόπο της Φαντασίας). H ονομασία Σονάτα του Σεληνόφωτος ή Σονάτα υπό το Σεληνόφως, όπως είναι επίσης γνωστή στα ελληνικά, (Mondscheinensonate στα γερμανικά, Moonlight Sonata στα αγγλικά), οφείλεται στον γερμανό μουσικοκριτικό και ποιητή Λούντβιχ Ρέλσταμπ (1799-1860), ο οποίος το 1832 έγραψε ότι του θύμιζε «το φεγγαρόφωτο που λάμπει πάνω από τη λίμνη της Λουκέρνης»
Το έργο ολοκληρώθηκε το 1801 και δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου του 1802. Ο Μπετόβεν το αφιέρωσε σε μια 17χρονη μαθήτριά του, την κοντέσα Τζουλιέτα Γκουϊτσιάρντι (1784-1856), με την οποία ο τριαντάχρονος τότε συνθέτης ήταν ερωτευμένος και η οποία του άλλαξε την «άθλια και μίζερη ζωή», όπως αναφέρει σε μία επιστολή του. Ήταν η περίοδος που ο Μπετόβεν αντιμετώπιζε τα πρώτα προβλήματα με την ακοή του, που θα τον οδηγούσαν αργότερα στην κώφωση.
Η σκηνή στο βίντεο με τη "σονάτα του σεληνόφωτος" που παραθέτω παρακάτω, είναι από την υπέροχη ταινία " Αθάνατη Αγαπημένη". Βλέπουμε την Giuletta, να κρυφοκοιτάζει τον δάσκαλό της Μπετόβεν,για να δει αν θα μπορεί να παίξει κάτι στο πιάνο,μια και υπήρχαν φήμες πως κάτι συνέβαινε με την ακοή του..
Η ταινία έχει σαν θέμα το ερωτικό γράμμα που βρέθηκε μετά τον θάνατο του συνθέτη και απευθύνετε στην "αθάνατη αγαπημένη" του την οποία κάνεις δεν γνώριζε ....
( περισσότερα για την ταινία και το γράμμα διαβάστε εδώ :http://perianem.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html